Filet drobiowy – Przygotowany w ten sposób, to prawdziwa uczta dla miłośników dań mięsnych
3 886
Czy zdrowe jedzenie może smakować dobrze? Czy zdrowe odżywianie może być pożywne? Filet drobiowy zapiekany w musztardzie, z dodatkiem miodu i czosnku jest zdrowy, smaczny i pożywny.
Mięso drobiowe tylko z naturalnymi dodatkami. Łatwo przygotujesz go w domu. Wypróbuj, a na stałe zagości na stole w Twoim domu. Danie obiadowe dla całej rodziny, dla dzieci i dorosłych.
Do przygotowania potrzebujesz:
1 podwójna pierś z kurczaka
4 łyżki miodu
4-5 łyżek musztardy
5 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
300 g cukinii
1 łyżka suszonego tymianku
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie obmyj i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Pokrój na mniejsze części, posól i popieprz. 4 łyżki miodu dodaj do musztardy, posiekaj czosnek i dodaj go do miodu i musztardy, wymieszaj. Przekrojone na kotlety mięso obtaczamy naszą marynatą musztardowo-miodową, można odłożyć je do zamarynowania na jakiś czas lub jeżeli nie ma się czasu, zrobić od razu.
3. Zamarynowane mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Gotowe!
Mięso najlepiej podać z cukinią, doprawioną solą i suszonym tymiankiem. Cukinię należy dusić na patelni z odrobiną wody do momentu aż stanie się miękka. Smacznego!