Faszerowane Ziemniaki – Idealne na pyszny i sycący obiad. Moja rodzina je uwielbia.
80
Istnieje wiele przepisów na dania z ziemniaków, ale jestem pewna, że tego przepisu nie testowałaś. Te pieczone, faszerowane ziemniaki to prawdziwy hit w moim domu!
Danie jest bardzo smaczne i syte, a produkty zawsze znajdziesz w swojej kuchni. Nikt z domowników nie pozostanie obojętnym na tak podane ziemniaki. Do dzieła!
SKŁADNIKI
ziemniaki
olej
ser, sól i pieprz do smaku
nadzienie według uznania (w moim: szynka i cebula)
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj i wysusz duże ziemniaki.
2. Posmaruj je olejem lub oliwą z oliwek i ułóż na blaszce, wyłożonej folią aluminiową.
3. Piecz w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 200 ° C.
4. Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i sprawdź gotowość, używając noża – powinien łatwo wbić się w ziemniaka.
5. Po wystygnięciu, przekrój je na pół i ostrożnie wyjmij miąższ ze środka łyżką.
6. Wymieszaj ziemniaki z twardym, tartym serem, podsmażoną cebulką, jajkiem i szynką.
7. Wypełnij nadzieniem połówki ziemniaków.
8. Posmaruj wierzch masłem, posyp serem żółtym i włóż do piekarnika na kolejne 20 minut.
Smacznego!
Wiele osób uwielbia ziemniaki, ale tradycyjne potrawy z nich już się znudziły. Nasze ziemniaki można faszerować dowolnym składnikami, według uznania. Każda wersja nadzienia będzie idealnie komponować się z zapiekanymi ziemniakami.