Faszerowana papryka w cieście – Nigdy nie jadłam lepszej przekąski. Koniecznie musisz spróbować, bo smakuje wyjątkowo
1 200
Trzeba przyznać z czystym sumieniem, że nie tylko jest pyszna, ale również wygląda bardzo efektownie. Wbrew pozorom, przygotujesz ją szybko i nie wymaga wymyślnych produktów, które ciężko dostać w sklepie.
Połączenie smaków jest doskonałe i podczas uroczystości rodzinnych, zachwyca swoim smakiem wszystkich moich bliskich, rodzinę i znajomych. Już nie umiem nawet zliczyć, ile razy przekazywałam dalej przepis na faszerowaną paprykę w cieście. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Papryka Capi 6 szt.
Filet z kurczaka 150 g
Sól do smaku
Ogórki konserwowe 3 szt.
Ciasto francuskie bez drożdży 2 opakowania
Kukurydza konserwowa 200 g
Przyprawa do kurczaka do smaku
Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Potem, drobno go posiekaj i dopraw do smaku przyprawą oraz solą. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut.
2. W tym czasie, odetnij górną część papryk i usuń nasiona. Papryki, wypełnij przygotowanym wcześniej nadzieniem.
3. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i pokrój w długie paski. Każdą paprykę owiń ciastem tak jak na zdjęciu. Gotowe papryki, przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut, a następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut – na złoty kolor. Gotowe!
Paprykę faszerowaną w cieście, podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonych ziemniaczków w towarzystwie bukietu surówek. Smacznego!