Ekspresowe zapiekanki – Przygotujesz je szybko, gdy dopadnie Cię mały głodek. Obok nich nikt nie przejdzie obojętnie
655
Z pewnością każdy z Was miewał nieodpartą chęć na coś dobrego, ale nie wymagającego spędzenia połowy dnia lub wieczora w kuchni.
Kiedy więc dopada Cię mały głodek, przygotuj ekspresowe zapiekanki ze składników które zawsze masz w swojej kuchni i zachwyć swoich bliskich niebanalnym smakiem ciepłej i aromatycznej przekąski. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
200 g ulubionej szynki albo kiełbasy,
200 g twardego sera,
10 kromek chleba,
2 jajka,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
ulubione przyprawy do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ulubioną szynkę, pokrój w kosteczkę i wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, śmietaną i startym na tarce serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Blaszkę przykryj papierem do pieczenia i poukładaj na niej kromki chleba. Nałóż na każdą równomiernie porcję nadzienia.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170-180°C, przez 20 minut. Gotowe!
Zapiekanki czosnkowe
SKŁADNIKI:
kromki chleba,
200 g szynki,
150 g sera,
masło,
3 jajka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
szczypiorek.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do roztrzepanych w misce jajek, dodaj starty na tarce ser, śmietanę, pokrojoną w kosteczkę szynkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki.
2. Blaszkę przykryj papierem do pieczenia i poukładaj na niej kromki chleba. Nałóż na każdą równomiernie porcję nadzienia.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170-180°C, przez 20 minut. Gotowe!
Smaku tych prostych i szybkich zapiekanek, nie da się szybko zapomnieć. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Smacznego!