Drożdżowe rogaliki z dżemem – Nie zapowiedziani goście cię nie zaskoczą.

Miękkie, pachnące są ulubionym przysmakiem nie tylko dla dzieci. Można wykonać je z dżemem, makiem lub orzechami.

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 75 g masła
  • 200 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 100 g dżemu do napełniania
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
2. Przesiej mąkę do miski, dodaj pozostały cukier, sól, jajko i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto.

3. Dodaj olej, zagnieć całość i pozostaw na 1 godzinę, aby wyrosło.

4. Gotowe ciasto podziel na 12 części. Przykryj ręcznikiem i odstaw na kolejne 10 minut.
5. Rozwałkuj każdą kulkę w wydłużony placek, nieco dłuższy niż dłoń.

6. Nałóż łyżkę nadzienia na jednej krawędzi i zaciśnij, aby nadzienie nie wyciekło.

7. Wykonaj cztery cięcia z drugiej strony i uformuj bajgiel.

8. Przenieś wszystkie rogaliki na blaszkę, obłożonej papierem do pieczenia.
9. Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem.

10. Posyp sezamem (w razie potrzeby – cukrem lub makiem).

11. Piecz przez 20–25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
12. To wszystko, bułeczki z dżemem z ciasta drożdżowego są gotowe.

Smacznego!

error: Content is protected !!