Desery Drożdżowe rogaliki z dżemem – Nie zapowiedziani goście cię nie zaskoczą. Last updated mar 13, 2024 9 488 Miękkie, pachnące są ulubionym przysmakiem nie tylko dla dzieci. Można wykonać je z dżemem, makiem lub orzechami. SKŁADNIKI 500 g mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 5 łyżek cukru 2 jajka 75 g masła 200 ml mleka 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki nasion sezamu 100 g dżemu do napełniania PRZYGOTOWANIE 1. Wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. 2. Przesiej mąkę do miski, dodaj pozostały cukier, sól, jajko i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto. 3. Dodaj olej, zagnieć całość i pozostaw na 1 godzinę, aby wyrosło. 4. Gotowe ciasto podziel na 12 części. Przykryj ręcznikiem i odstaw na kolejne 10 minut. 5. Rozwałkuj każdą kulkę w wydłużony placek, nieco dłuższy niż dłoń. 6. Nałóż łyżkę nadzienia na jednej krawędzi i zaciśnij, aby nadzienie nie wyciekło. 7. Wykonaj cztery cięcia z drugiej strony i uformuj bajgiel. 8. Przenieś wszystkie rogaliki na blaszkę, obłożonej papierem do pieczenia. 9. Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem. 10. Posyp sezamem (w razie potrzeby – cukrem lub makiem). 11. Piecz przez 20–25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. 12. To wszystko, bułeczki z dżemem z ciasta drożdżowego są gotowe. Smacznego!