Wszyscy uwielbiamy domowe wypieki. Bez względu na to, czy są one przygotowane na słodko, czy też nie, przygotowywane dla rodziny z miłością i zaangażowaniem, będą z pewnością szybko znikać z talerza. Jeśli nie dysponujesz zbyt dużą ilością wolnego czasu, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Łatwo i szybko, z prostych składników, wyczarujesz piękne drożdżowe różyczki. Na świątecznym stole, będą wyglądać przepięknie!
Oczywiście możesz znacznie skrócić czas ich przygotowania, kupując gotowe ciasto drożdżowe i mielone mięso w sklepie. Jednak ja zachęcam do samodzielnego przygotowania tych prostych składników, aby różyczki były prawdziwie domowe. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
240 ml wody
-
1 jajko
-
2 łyżki oleju
-
500 g mąki
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżeczka soli
-
1,5 łyżeczki suchych drożdży
-
500 g mięsa mielonego
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
2. Ubij jajko z solą i cukrem, potem dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj z zaczynem drożdżowym, dodaj roztopione masło i ugnieć gładkie ciasto.
3. Ciasto nie powinno przylegać do dłoni. Pozamykaj wszystkie okna (ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów) i pozostaw w cieple na kolejne 20 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie z mięsa mielonego. Umyj i zmiel mięso w maszynce do mięsa, dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
4. Kiedy ciasto odpocznie, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj do grubości 3-5 mm. Na każdym nałóż cienką warstwę mięsa mielonego (brzegi zostaw puste). Zroluj ciasno i pokrój na kawałki o szerokości 5–7 cm . Z jednej strony sklej ze sobą brzegi ciasta, z drugiej zaś uformują się różyczki.
5. Poukładaj różyczki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj każdą roztrzepanym żółtkiem (opcjonalnie).
6. Piecz przez 25-30 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj na ciepło.
Smacznego!
W tak prosty sposób możesz przygotować różyczki z dowolnym nadzieniem (kapustą i grzybami, z twarożkiem z ziołami lub na słodko z powidłami).