Pyszne i niezwykłe ciasto z dżemem, które zasługuje na miano najlepszego! Wygląda efektownie i smakuje wyjątkowo. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
500 g mąki
-
100 ml jogurtu
-
160 ml mleka
-
130 g masła (50 g na ciasto i 80 g do smarowanie warstw)
-
1,5 łyżeczki suchych drożdży
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
2 łyżki nasion sezamu
-
80 g cukru
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka oleju
-
mak i dżem do przekładania ciasta
-
forma do pieczenia o średnicy 25 cm
PRZYGOTOWANIE
1. Lekko podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu, niech pracuje.
2. Wsyp trochę mąki, soli i cukru do miski, wbij jajko, wlej roztopione masło, ciepły jogurt i drożdże.
3. Stopniowo wsypuj pozostałą mąkę, zagniataj miękkie i elastyczne ciasto.
4. Umieść ciasto w ciepłym miejscu, aż do zwiększenia swojej objętości 2 razy.
5. Podziel ciasto na 6 równych części.
6. Rozwałkuj wszystkie części na placki o średnicy około 30 cm.
7. Posmaruj każdy stopionym masłem. Połóż na nim kolejny i posmaruj dżemem (ja posypałam jeszcze makiem). Każdą warstwę smaruj masłem i dżemem na przemian. Nie smaruj niczym ostatniej warstwy.
8. Poukładaj wszystkie ciasta warstwami i pozostaw na 15-20 minut. Następnie rozwałkuj wszystkie ułożone warstwami ciasta do grubości 1 cm.
9. Pokrój je w paski o szerokości 2 cm, a następnie w małe kostki.
10. Nasmaruj formę olejem.
11. Rozłóż na niej najpierw boczne pokrojone kostki o nieregularnym kształcie, a następnie wszystkie pozostałe.
12. Przykryj formę folią i umieść w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
13. Posmaruj powierzchnię roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posyp sezamem.
14. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30–40 minut. Kontroluj gotowość wykałaczką.
15. Francuskie kostki z dżemem gotowe.