Drobiowe kotlety mielone – Tak delikatnych i soczystych kotletów mielonych nigdy wcześniej nie jadłam.

Mięso drobiowe to najłatwiej dostępny i najchętniej przyrządzany rodzaj mięsa w naszych domach. Dania z drobiu przygotowuje się szybko i bez najmniejszych problemów, a przy tym jest miękkie, delikatne i soczyste.

 

Z drobiu, można wykonać niezliczoną ilość pysznych dań, bo zawsze świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami, ziołami, sosami i najróżniejszymi dodatkami.

Moja rodzina pokochała najbardziej drobiowe kotlety mielone, według tego przepisu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:

  • Filet z kurczaka – 700 g
  • Słonina – 150 g
  • Woda – 150 ml
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Żółtko jajka – 2 sztuki
  • Masło – 50 g
  • Olej słonecznikowy – 70 ml
  • Ziele angielskie – 3-5 sztuk
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Czarny mielony pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W maszynce do mięsa, zmiel fileta z kurczaka, słoninkę, cebulę i czosnek.

2. Teraz, do masy dodaj żółtka, mąkę, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

 

3. Uformuj z przygotowanego mięsa zgrabne kotleciki i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor po obu stronach.

4. Usmażone kotlety, przełóż do garnka, dodaj masło, ziele angielskie, liść laurowy i dopraw do smaku. Zalej ciepłą wodą, przykryj i duś na małym ogniu, przez 20 minut. Gotowe!

 

Drobiowe kotlety drobiowe, najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym oraz surówką z świeżych warzyw lub ogórkiem małosolnym. Smacznego!

error: Content is protected !!