Płynne złoto czyli jak zrobić domowy sos karmelowy.

Łatwy domowy sos karmelowy jest idealny do różnego rodzaju deserów, lodów, kawy lub po prostu można go jeść z łyżeczki. Ten sos karmelowy jest po prostu magiczny!
Niezależnie od tego, czy potrzebujesz odrobiny słodyczy na lody czy do porannej kawy, ten sos jest tak dobry, że będziesz chciała umieścić go na wszystkim innym.

Najlepszym sposobem na zapewnienie sukcesu w przygotowywaniu karmelu jest użycie termometru cukierniczego. W ten sposób nie musisz martwić się o kolor i konsystencję sosu.

 

Jak zrobić sos karmelowy

Najpierw wyjaśnijmy, czym właściwie jest sos karmelowy. Zasadniczo, sos karmelowy to cukier gotowany, dopóki nie stanie się ciemną cieczą. Karmelizowany cukier zapewnia słodki smak, który uwielbia każdy. Następnie dodaje się śmietankę lub masło, aby nadać mu tę soczystą, bogatą i gładką teksturę.

 

A teraz do rzeczy! Jak zrobić sos karmelowy?

  1. Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Następnie gotuj powstałą mieszankę umieszczając w garnku termometr. UWAGA! Nie można mieszać karmelu, ponieważ powoduje to powstawanie kryształów, które będą tworzyć się w miarę ochładzania karmelu, co może prowadzić do ziarnistości. Doprowadź swoją wodę z cukrem do dokładnie 170 stopni. Zmieni się na ciemny bursztynowy kolor. Następnie natychmiast usuń z ognia.

  2. Dodaj roztopione masło i część gorącej śmietany. Gdy bąbelkowanie ustabilizuje się, dodaj resztę śmietanki, odrobinę wanilii i, oczywiście, trochę soli.
  3. Ubij do gładkości, a następnie przenieś słoiczka lub innego naczynia, aby domowy sos karmelowy ostygł. Sos będzie gęstnieć podczas chłodzenia.

I gotowe! Poważnie, to jest szalenie dobre. Pokochasz to!
Szczegółowe wskazówki dotyczące przepisu znajdziesz poniżej.

 

Domowy sos karmelowy przepis

 

Składniki:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 120 ml śmietany kremówki 36%
  • 30 g masła
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

  1. Wlać wodę do garnka. Dodać cukier. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. NIE MIESZAĆ!
  2. Zdjąć pokrywkę i kontynuować gotowanie, aż mieszanina cukru będzie miała głęboki bursztynowy kolor i osiągnie 170 stopni na termometrze cukierniczym. Czas gotowania to około 10 do 15 minut.
  3. W międzyczasie podgrzej śmietanę w małym rondlu na średnim ogniu. Jeśli zacznie się gotować, należy obniżyć temperaturę do najniższego poziomu i przykryć.
  4. Usuń z palnika gorąca mieszaninę cukru i wody w kolorze bursztynu i wymieszaj z roztopionym masłem oraz połową podgrzanej śmietanki. Kiedy bąbelkowanie ustąpi, dodaj pozostałą śmietankę, wanilię i sól.
  5. Mieszać energicznie i szybko do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
  6. Sos karmelowy przelać do słoika lub innego naczynia, poczekać, aż się ostudzi i włożyć do lodówki.

Sos karmelowy będzie nadal gęstnieć podczas chłodzenia.

GOTOWE! SMACZNEGO!

 

Sos karmelowy bez śmietany

Jeśli chcesz zrobić sos karmelowy bez śmietany wystarczy wymienić śmietanę na wegańską wersję tego składnika. Możesz również użyć różnych rodzajów cukru według własnych upodobań.

Masz mnóstwo możliwości. Pełnotłuste mleko kokosowe jest popularnym wyborem, ponieważ jest bogate i gęste, podobnie jak śmietana. Najlepiej schłodzić puszkę mleka kokosowego przez co najmniej 4-6 godzin lub przez noc, jeśli to możliwe. Mleko kokosowe stosuje się między innymi do wyrobu karmelu do różnego rodzaju batonów.
Można również stosować inne mleczne produkty, np. mleko migdałowe.

Poza mlekiem czy śmietanką cukier jest głównym składnikiem sosu karmelowego. Nie martw się, nie musisz używać rafinowanego białego cukru, jeśli nie chcesz. Możesz wykorzystać cukier trzcinowy lub cukier brązowy. Osobiście uwielbiam używać brązowego cukru, który zawiera melasy, ponieważ ma bogatszy, głębszy smak.

Sos karmelowy bez śmietany robi się dokładnie tak samo jak w podstawowym przepisie. Tak samo jak śmietana, mleko również musi być wcześniej podgrzane.

error: Content is protected !!