Domowe rogaliki gotowe w 30 min – o wiele lepsze niż ze sklepu.
5 317
Ten przepis stał się bardzo popularny wśród całej mojej rodziny i znajomych. Jest po prostu banalny w przygotowaniu a smak jest doskonały!
Składniki :
50 dkg mąki
25 dkg masła
sól
2 żółtka jaj
około 2 szklanki kwaśnej śmietany
szynka, ser
Przygotowanie:
Do miski dodaj wszystkie składniki ( oprócz szynki i sera) i dokładnie wymieszaj aby ciasto miało jednolitą konsystencje. Podziel ciasto na mniejsze kawałki, rozwałkuj po klei każdy i wytnij z niego od 4 do 8 trójkątów ( w zależności od wielkości ciasta ).
Nałóż kawałek szynki i tartego sera na każdy z nich. Następnie zwiń trójkąty w rulonik, posmaruj wierzch żółtkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez około 30-40 minut.