Słodycze Rafaello włoskiej firmy Ferrero to prawdziwa uczta smaku. Te chrupiące kremowe kulki z migdałem w środku, dają magię słodyczy, ale także krótkie chwile prawdziwego szczęścia.
Umiejętność przyrządzenia pysznego Rafaello w domu wygląda bardzo kusząco. Co więcej, nie trzeba poznawać żadnej sztuki kulinarnej.
Producent podaje na opakowaniu skład Raffaello: starty kokos, migdały, cukier, mąka pszenna, olej roślinny, mąka żytnia, mleka w proszku, aromaty, emulgatory, sól.
Zamieniamy mleko w proszku, na mleko skondensowane, pozbywamy się emulgatorów smaku i aromatu, otrzymujemy domowe Raffaello, które są tak samo pyszne jak te sklepowe, zapakowane w piękne pudełko. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
300 ml skondensowanego mleka
-
200 g masła
-
200 g wiórków kokosowych
-
1 szklanka migdałów
-
1 łyżeczka olejku waniliowego
PRZYGOTOWANIE
1. Zalej wrzątkiem migdały na 5-10 minut, następnie wylej wodę i ponownie zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut, teraz skórka z łatwością da się usunąć.
2. Obierz i wysusz migdały na suchej patelni.
3. Wymieszaj masło w temperaturze pokojowej z olejkiem waniliowym i ze skondensowanym mlekiem.
4. Dodaj 150 gramów wiórków kokosowych. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
5. Włóż do lodówki na 1 dzień. Potem z masy kokosowej uformuj małe okrągłe kulki.
6. Umieść jednego migdała w środku każdej kulki.
7. Obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych.
8. Domowe Raffaello przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Jeśli wydają ci się za mało chrupiące, możesz dodać do masy 100 gram pokruszonych wafli.