Domowe Ciasto na Eklerki – Niezapomniane wspomnienie z dzieciństwa.

Od dziecka uwielbiam eklerki, tak samo jak moje dzieci. Oczywiście można je kupić w każdej cukierni, jednak samodzielnie upieczone są o niebo lepsze. Przy tym możesz sama przygotować ulubiony krem i zachwycać się nimi kiedy tylko zechcesz.

 

 

Zapewniam, że samodzielne przygotowanie ich w domu nie jest skomplikowane, a dodatkowo możesz przygotować je kilka dni wcześniej i zamrozić. Trzeba je wtedy wyciągnąć na 20 minut przed podaniem i wypełnieniem przygotowanym kremem.

 

Szybko i prosto uszczęśliwisz domowników domowymi eklerkami. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj wodę i mleko w garnku z grubym dnem.

 

2. Dodaj rozdrobnione masło, cukier i sól.

3. Wsyp przesianą mąkę do garnka, dobrze wymieszaj i zagotuj masę.

 

4. Nie zdejmując garnka z ognia, ubij ciasto mikserem na jednolitą gładką masę. Ciasto musi zgęstnieć, wtedy jest gotowe.

5. Z ciasta uformuj kulkę i umieść ją w głębokiej misce.

 

6. Wbijaj każde jajko osobno do ciasta i dokładnie mieszaj mikserem. Ważne jest, aby dodawać jajka pojedynczo, musisz uzyskać gęstą i lepką konsystencję ciasta.

 

7. Wyciskaj ciasto z rękawa piekarniczego na blaszkę, na której wyłożony jest papier do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 22 minuty.

Teraz wystarczy napełnić je kremem lub bitą śmietaną.

Smacznego!

error: Content is protected !!