Domowe ciasto francuskie – Niezwykle lekkie, chrupiące, doskonałe.
2 815
Wiele osób nie podejmuje się przygotowywania ciasta francuskiego, ponieważ myślą, że jest to długa i żmudna praca. Ale wszystko można zrobić znacznie łatwiej, w zaledwie 10 minut. Nie wierzysz? To zobacz ten przepis.
SKŁADNIKI
200 g margaryny
1 jajko
100 ml kwaśnej śmietany
350 g mąki
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Utrzyj mąkę z margaryną, aż do postaci drobnej zacierki.
2. Oddziel żółtko od białka. Dodaj żółtko do margaryny i mąki.
3. Na koniec dodaj śmietanę. Jeśli nie masz kwaśnej śmietany, możesz zastąpić ją kefirem.
4. Teraz zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto jest gęste, dodaj kwaśną śmietanę, a jeśli klei się do twoich dłoni, dodaj trochę mąki. Włóż ciasto do lodówki.
Ciasto gotowe.
Teraz pozostaje przygotować z niego swoje kulinarne arcydzieło. Można na przykład rozwałkować gotowe ciasto i pokroić w trójkąty. Ubić białka w osobnej i zanurzać trójkąty w białku, a następnie obtoczyć w cukrze.
Gotowe przełóż na blaszkę i piecz na złoty kolor. To jest pyszne…