Domowa szynka czosnkowa – Krucha, delikatna, soczysta i aromatyczna. Dokładnie taka, jaką lubię najbardziej
26 217
Jeśli brakuje Ci pomysłu na obiad dla swoich bliskich, którzy dawno już znudzili się tradycyjnymi schabowymi i kurczakiem – ten przepis jest waśnie dla Ciebie!
Poznaj sprawdzony przepis na szynkę czosnkową, według przepisu mojej mamy. Takiego obiadu nikt sobie dziś nie odpuści. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
2 kg mięsa od szynki
6 ząbków czosnku
3 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
słodka papryka
sól
pieprz czarny, mielony
olej
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na kawałki i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełóż do miski i wstaw do lodówki na 2 godziny.
2. Na spód naczynia żaroodpornego, układaj warstwami kolejno: obraną i pokrojoną w piórka cebulę, a następnie mięso. Dopraw z wierzchu solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na wierzch, ułóż kolejną warstwę cebuli.
3. Wymieszaj sos sojowy z koncentratem pomidorowym i przygotowaną mieszanką, polej mięso na całej powierzchni.
4. Piecz szynkę w piekarniku, rozgrzanym do 150°C, przez 90 minut, w tym pod przykryciem przez 45 minut, a następnie bez aby mięso się zarumieniło. Gotowe!
Tak przygotowaną szynkę czosnkową, podawaj z puree ziemniaczanym i zestawem surówek ze świeżych warzyw. Smacznego!