Domowa Nutella – Nie będziesz musiała zapraszać do stołu.
3 621
Nutella to znana na całym świecie marka, która od 50 lat produkuje krem czekoladowy w różnych krajach. Receptura Nutelli jest łatwa do odtworzenia w domu.
Okazuje się, że jest znacznie smaczniejsza niż ta ze sklepu, tańsza, zdrowsza i co najważniejsze nie zawiera rakotwórczego oleju palmowego, konserwantów ani barwników. Do dzieła!
SKŁADNIKI
1 łyżka mleka
1,5 łyżki stołowej mąki
1 łyżka cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka masła
3 łyżki orzechów włoskich lub orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj dokładnie cukier, kakao i mąkę w wygodnej misce.
2. Dodaj mleko i mieszaj, aż nie będzie grudek.
3. Doprowadź masę do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając.
4. Wyłuskaj ze skorupek i upraż orzechy. Do ich zmielenia możesz użyć młynka do kawy, blendera lub drobnej tarki.
5. Dodaj posiekane orzechy i masło do masy.
6. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany.
7. przelej gotową nutellę do słoiczka z pokrywką. Przechowuj w lodówce.