Dietetyczna Zupa z Klopsikami – Jesz do syta i chudniesz.

Mięso drobiowe jest produktem dietetycznym i bardzo pysznym. Zupy, które robi się z kurczaka np. rosół są podawane pacjentom bo dają siłę.
Większość z nas uwielbia zupy na bazie kurczaka np. za ich smak i za szybkość gotowania. Chcę się z wami podzielić pyszną i szybką zupą z klopsikami.

 

 

SKŁADNIKI:
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 gram fileta z kurczaka
  • Marchew
  • Jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 gram pieczarek
  • Sól, pieprz oraz ulubione przyprawy
  • 100 gram bagietki

 

 

PRZYGOTOWANIE:
1. Marchew kroimy na cienkie plastry.
2. W dwóch litrach bulionu warzywnego gotujemy kurczaka i marchew. Wystarczy 10 minut, wtedy mamy czas aby zrobić klopsiki.

 

3. Z kilku kromek chleba lub bagietki wydrąż miąższ.
4. W misce łączymy pokrojonego fileta, miąższ z chleba lub bagietki, śmietanę, jajko i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem, pamiętaj że możesz dodać przyprawy jakie chcesz. Wszystkie składniki siekamy z pomocą blendera. Masa powinna być wilgotna i lepka, jeśli jest za gęsta dodaj trochę śmietany, a jeśli zbyt rzadka to chleba lub fileta.

 

5. Zwiększamy ogień pod gotującym się bulionem i za pomocą łyżki formujemy klopsiki i wrzucamy do bulionu.
6. Gdy klopsiki gotują się w bulionie pokrój pieczarki. Dodaj je do bulionu i gotuj 3 minuty.

 

7. Zupę podawaj z koperkiem lub natką pietruszki.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!