Deser ,,Zemsta teściowej”- Każdy z Twoich gości będzie zachwyconym tak pysznym ciastem.

Podobno zemsta jest zawsze słodka. Ta zemsta teściowej zwaliła mnie z nóg.

 

To pyszne ciasto składa się z kruchego ciasta, bezy, galaretki wiśniowej oraz pysznej pianki śmietankowej, takie połączenie zachwyci nie jedno podniebienie.

 

Tak przygotowane ciasto świetnie pasuje na każdą okazję. Koniecznie przygotuj dwie formy o wymiarach (25×35 cm). Zapraszam serdecznie na przepis poniżej!

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
  • 200 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 5 żółtek ze średniej wielkości jaj
  • ¾ szkl cukru pudru
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy albo esencja waniliowa

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA BEZĘ:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 5 białek
  • 150 g płatków migdałowych (lub grubo mielonych migdałów)
LISTA SKŁADNIKÓW NA PRZYGOTOWANIE GALARETKI:
  • 400 g mrożonych drylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szkl soku wiśniowego( lub woda z sokiem wiśniowym)
  • 2 szkl wody

 

LISTA SKLADNIKÓW NA ŚMIETANKOWĄ GALARETKĘ:
  • 500 ml śmietany kremówki 32 %
  • ½ szkl cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl gorącej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Na blat wsyp mąkę, następnie połóż na niej pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Używając noża ponacinaj masło z mąką , aby powstała kruszonka, następnie dodaj żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Rękoma dokładnie zagnieć , aby powstało jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto podziel na dwa kawałki, które zawiń folią spożywczą, następnie przechowuj je w lodówce przez 30 minut.

 

2.Dwie przygotowane formy , wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż na nie kawałki ciasta i dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni (widelcem ponakłuwaj ciasta).

 

3.Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut. Gdy ciasto się upiecze ostaw je na bok, aby całkowicie ostygło. Teraz masz czas na ubicie białek z dodatkiem cukru pudru na sztywno.

 

4.Drugie schłodzone ciasto również rozłóż równomiernie na blaszce. Połóż na niej ubitą pianę z białek.

5.Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Gdy ciasto się upiecze odstaw na bok, aby całkowicie wystygło.

 

6.W garnku wymieszaj wodę z galaretkami oraz żelatyną, podczas podgrzewania mieszaj. Do garnka wlej również sok wiśniowy i całość dalej mieszaj no momentu zagotowania. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

 

7.Drylowane wiśnie włóż do ostygniętej galaretki, dokładnie połącz je ze sobą. Podczas gęstnienia galaretki, przełóż ją na wcześniej upieczone ciasto.

8.Do 1/3 szkl wrzącej wody wsyp 4 łyżki żelatyny , całość dokładnie wymieszaj, aż całkowicie rozpuści się żelatyna. Gdy całkowicie ostygnie wlej ją do ubitej śmietanki. Gotową galaretkę śmietankową przełóż na ciasto z wiśniami, potem połóż na nią ciasto z upieczoną bezą. To cały przepis!

Dekoracja ciasta zależy tylko od Ciebie, użyj tego co lubisz najbardziej. Smacznego!

error: Content is protected !!