Ten przepyszny deser zachwyci swoim smakiem i wyglądem nie tylko miłośników kawy.
5 091
Zaletą tego przysmaku jest to, że nie trzeba go piec, więc można to zrobić w stosunkowo krótkim czasie. Wypróbuj ten przepis, a zobaczysz że zasmakuje wszystkim domownikom a wyglądem zachwyci gości!
Składniki:
280 g biszkoptów
240 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
200 g mielonych orzechów
100 g posiekanych rodzynek
cynamon do smaku
odrobina rum
8 łyżek kakao
gotowa polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Biszkopty drobno kruszymy (np można biszkopty które są w torbie gnieść wałkiem do ciasta ). Do miski wysyp skruszone już biszkopty a następnie dodaj wszystkie inne składniki: miękkie masło, cukier puder, mielone orzechy, rodzynki, cynamon, odrobinę rumu i kakao.
Mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Potem zaczynamy kształtować ziarna kawy. Formujemy z ciasta małe kuleczki, po środku każdej zrób linię np wykorzystując druga, nie ostra stronę noża, aby ciasteczka przypominały ziarenka kawy.
Tymczasem przygotowujemy wg instrukcji gotowa polewę czekoladową bądź tez robimy sami domową czyli w kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady razem z odrobiną masła i mieszamy do uzyskania gładkiej i lejącej masy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze „ziarenka kawy” i polewamy dokładnie czekoladą. Smacznego!