Deser czekoladowy bez pieczenia – Spróbujesz, będziesz chciał więcej i więcej.
2 323
Ciasto czekoladowe bez pieczenia jest idealne dla rozpoczynających swoją kulinarną przygodę. Bez wyrabiania ciasta, przesiewania mąki, pieczenia. Pracuj tylko z gotowymi produktami.
SKŁADNIKI
500 g mleka w proszku
8 łyżek kakao
250 g miękkiego masła
1 szklanka wody
6 łyżek cukru
5 paczek herbatników
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj kakao i mleko w proszku. Następnie dodaj miękkie masło i utrzyj na gładką masę.
2. Rozpuść w gorącej wodzie 6 łyżek cukru. Dodaj powstały syrop do bazy z masła, kakao i mleka w proszku. Dobrze wymieszaj.
3. Na blaszkę obłożoną papierem spożywczym i rozłóż warstwę herbatników. Następnie równomiernie rozłóż warstwę kremu.
4. Układaj możliwie najwięcej warstw tak, aby ciasto było wysokie. Ostatnią warstwą jest krem.
Gotowe ciasto należy przenieść do lodówki na najmniej pół godziny, aby się schłodziło i stężało.
Tymczasem możesz opcjonalnie zrobić polewę ze śmietany i skondensowanego gotowanego mleka, ubijając składniki mikserem lub rozpuścić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Polewaj schłodzone ciasto od góry i po bokach.
To pyszne ciasto czekoladowe pod względem wyglądu i smaku może konkurować z wieloma deserami pieczonymi w piekarniku. Możesz również użyć startej czekolady, płatków migdałów lub orzechów do dekoracji.