W chwili, gdy łodygi czosnku zaczynają się zwijać, zwykle łamiemy je, a następnie wyrzucamy. Można je jednak wykorzystać do przygotowania prawdziwych przysmaków.

Należy wziąć blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na tym papierze należy ułożyć umyte i wysuszone wcześniej łodygi czosnku. W tym przypadku również zostawiamy kwiaty. Łodygi solimy, skrapiamy oliwą i sypiemy czarnym pieprzem. Powinniśmy je piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsiusza.

Przygotowane według powyższego przepisu łodygi doskonale nadają się jako dodatek podczas pieczenia mięsa. Podczas pieczenia można je posypać parmezanem bądź też sezamem. Jak widać, zastosowań łodyg w kuchni jest całkiem sporo i dlatego też nie warto ich wyrzucać.

 

O wiele lepiej jest znaleźć dla nich odpowiednie zastosowanie według naszych upodobań.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!