W chwili, gdy łodygi czosnku zaczynają się zwijać, zwykle łamiemy je, a następnie wyrzucamy. Można je jednak wykorzystać do przygotowania prawdziwych przysmaków.

 

Co będzie potrzebne?

  • 1 łyżka soli
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • filiżankę pokrojonych łodyg czosnku
  • można dodać też kilka kropel cytryny

 

Jak zrobić?

Przede wszystkim trzeba usunąć kwiaty i bardzo dokładnie umyć łodygi. Następnym krokiem jest pokrojenie łodyg oraz zmiksowanie ich. Do tej mieszanki dodajemy soli i wlewamy oliwę z oliwek. Następnym krokiem jest wzięcie wysterylizowanych kubków z pokrywkami i włożenie do nich przygotowanego wcześniej pesto.

Pesto należy przechowywać w lodówce, a dodawać można do sosów, tostów, makaronów i wielu innych dań. Jeśli chce się poprawić smak, to można dodać kilka kropel soku z cytryny.

 

Sałatka z łodyg czosnku

error: Content is protected !!