W chwili, gdy łodygi czosnku zaczynają się zwijać, zwykle łamiemy je, a następnie wyrzucamy. Można je jednak wykorzystać do przygotowania prawdziwych przysmaków.
3 021
Co będzie potrzebne?
1 łyżka soli
10 łyżek oliwy z oliwek
filiżankę pokrojonych łodyg czosnku
można dodać też kilka kropel cytryny
Jak zrobić?
Przede wszystkim trzeba usunąć kwiaty i bardzo dokładnie umyć łodygi. Następnym krokiem jest pokrojenie łodyg oraz zmiksowanie ich. Do tej mieszanki dodajemy soli i wlewamy oliwę z oliwek. Następnym krokiem jest wzięcie wysterylizowanych kubków z pokrywkami i włożenie do nich przygotowanego wcześniej pesto.
Pesto należy przechowywać w lodówce, a dodawać można do sosów, tostów, makaronów i wielu innych dań. Jeśli chce się poprawić smak, to można dodać kilka kropel soku z cytryny.