Czeska zupa czosnkowa – Przygotowana w ten sposób, nie ma sobie równych. Ten smak zostanie z Wami na dłużej
1 482
Uwielbiam zupy i w moim domu goszczą na stole niemal codziennie. Dlatego bardzo chętnie sięgam po nowinki kulinarne i wszelkie propozycje kuszące smakiem i aromatem. Czeska zupa czosnkowa ujęła mnie prostotą i szybkością przygotowania, a jej smak długo pozostał w pamięci moich bliskich. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Mięso wieprzowe – 600 g
Ziemniaki – 4 szt.
Jajka – 2 szt.
Chleb – kilka kromek
Cebula -1 szt.
Czosnek -3 ząbki
Koperek – 1 pęczek
Liść laurowy – 2 szt.
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w średniej wielkości kostkę. Gotuj w dużym garnku (4 l) z wodą i liśćmi laurowymi przez 20 minut.
2. Po tym czasie, dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj do garnka.
3. W misce, ubij jajka i małym strumieniem dodawaj do zupy mieszając, gotuj przez kolejne 7 minut.
4. Na koniec, dodaj posiekany koperek, zamieszaj i zdejmij z ognia. Zostaw pod przykryciem na 30 minut.
5. W tym czasie, pokrój w kosteczkę kromki chleba i podsmaż na rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Gotowe!
Podawaj czeska zupę czosnkową z przygotowanymi grzankami. Możesz wołać bliskich na aromatyczną ucztę. Smacznego!