Ten szybki przepis na ciasto czekoladowe jest łatwy do wykonania i zajmuje tylko 15 minut. Przekonaj się, jakie jest pyszne
2 371
W ciągu zaledwie 15 minut możesz upiec pyszne ciasto czekoladowe! Twoi goście będą zachwyceni.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
4 jajka (przed użyciem wyjmij je z lodówki – powinny być jeszcze w temperaturze pokojowej).
150 g cukru (ok. pół szklanki).
150 ml mleka (ok. 2/3 szklanki).
150 ml oleju
3 łyżki kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia
250g mąki pszennej (ok. 1 do 3/4 szklanki).
Polewa
300 ml mleka (ok. 1 do 1/5 szklanki)
2 łyżki kakao
1 łyżka mączki kukurydzianej
30 g cukru (ok. 2 łyżki)
50 ml oleju (3 łyżki).
100g czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Za pomocą sitka przesiej mąkę. Następnie ubij jajka z cukrem, a potem powoli dodawaj olej i mleko.
Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia z masłem. Nie przestawaj mieszać. Gdy ciasto będzie gładkie, przełóż je do wysmarowanej tłuszczem (np. masłem) tortownicy.
Piecz w temperaturze 180° przez 25 minut. Gotowość ciasta możesz sprawdzić za pomocą wykałaczki.
W tym czasie przygotuj polewę,
W rondelku podgrzej mleko. Dodaj olej, cukier, skrobię ziemniaczaną i kakao. Gotuj przez dwie minuty, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Następnie dodaj okruchy czekolady.
Po upieczeniu ciasta pokrój je na plastry według własnego uznania i nakłuj dziurki wykałaczką. Rozsmaruj polewę na cieście. Pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj według własnego uznania. Smacznego!