„Czarna róża” Sałatka z buraków – Wykwintna i zdrowa, zachwyci twoich gości.

Podpowiadamy jak przygotować sałatkę z buraków i suszonych śliwek w taki sposób, aby była nie tylko smaczna, ale i pięknie prezentowała się na twoim stole.

 

SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 buraki
  • 1 śledź
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • majonez do smaku
  • sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Umyj pieczarki i drobno pokrój.
2. Podsmaż pieczarki wraz z drobno pokrojoną cebulą. Pod koniec smażenia posól i popieprz do smaku.

3. Ugotuj dwa średnie buraki. Obierz i zetrzyj jednego buraka na grubej tarce. Drugiego pokrój w cienkie plasterki.

4. Ugotuj i obierz jajka. Następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

5. Filet śledziowy pokrój na małe kawałki.

6. Umyj suszone śliwki i drobno posiekaj.

7. Układaj sałatkę w misce warstwami, przekładając każdą warstwę majonezem. Pierwsza warstwa to śledź, druga to pieczarki i cebula, trzecia to jajka, czwarta to suszone śliwki, a na koniec tarte buraki.

 

8. Gdy sałatka będzie gotowa, udekoruj ją plasterkami buraków, zaczynając od środka. Sałatka z buraków i suszonych śliwek „Czarna róża” jest gotowa.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!