„Czarna róża” Sałatka z buraków – Wykwintna i zdrowa, zachwyci twoich gości.
9 605
Podpowiadamy jak przygotować sałatkę z buraków i suszonych śliwek w taki sposób, aby była nie tylko smaczna, ale i pięknie prezentowała się na twoim stole.
SKŁADNIKI
5 jajek
150 g suszonych śliwek
2 buraki
1 śledź
1 cebula
400 g pieczarek
majonez do smaku
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj pieczarki i drobno pokrój.
2. Podsmaż pieczarki wraz z drobno pokrojoną cebulą. Pod koniec smażenia posól i popieprz do smaku.
3. Ugotuj dwa średnie buraki. Obierz i zetrzyj jednego buraka na grubej tarce. Drugiego pokrój w cienkie plasterki.
4. Ugotuj i obierz jajka. Następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Filet śledziowy pokrój na małe kawałki.
6. Umyj suszone śliwki i drobno posiekaj.
7. Układaj sałatkę w misce warstwami, przekładając każdą warstwę majonezem. Pierwsza warstwa to śledź, druga to pieczarki i cebula, trzecia to jajka, czwarta to suszone śliwki, a na koniec tarte buraki.
8. Gdy sałatka będzie gotowa, udekoruj ją plasterkami buraków, zaczynając od środka. Sałatka z buraków i suszonych śliwek „Czarna róża” jest gotowa.