Pikantna cukinia z warzywami – Aromatyczna przekąska, którą zachowasz w słoiku na dłużej. Idealna na każdą okazję
283 387
Cukinia to warzywo sezonowe, które ja i moi bliscy wprost uwielbiamy w każdej postaci. Z wielkim zaangażowaniem więc, przystąpiłam do przygotowania aromatycznej i nieco pikantnej przekąski z cukinii, którą przechowuję w słoikach na później.
Szybką i łatwą w przygotowaniu przekąskę, według tego genialnego, sprawdzonego przepisu, polecam wszystkim miłośnikom cukinii – takim jak moja rodzina. Połączenie tych smaków i przypraw w doskonałych proporcjach sprawi, że nikt się jej nie oprze, a jej smak możesz zamknąć w słoiku i serwować na każdą okazję. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Cukinia 3 kg
Pomidory 2 kg
Papryka 2 kg
Cebula 0,5 kg
Czosnek 5 ząbków
Cukier 1 szklanka
Sól 4 łyżki
Ocet 100 ml
Olej słonecznikowy 1 szklanka
Pietruszka 1 pęczek
PRZYGOTOWANIE:
1. Pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, cebulę i paprykę, zmiel w maszynce do mięsa wraz z czosnkiem i natką pietruszki. Tak przygotowaną masę, przełóż do garnka.
2. Cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Potem połącz ją z puree z warzyw i wymieszaj. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 30 minut.
3. Pod koniec gotowania, dodaj ocet, cukier, olej oraz sól. Dobrze wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze do miękkości cukinii. Gotową przekąskę, przełóż do czystych słoików, zamknij pokrywki i odwróć do góry dnem. Przykryj ciepłym ręcznikiem i odstaw do wystygnięcia. Gotowe!
Pikantna cukinia z warzywami może być genialną, samodzielną przekąską lub doskonałym dodatkiem do ziemniaków, ryżu , makaronu oraz dań mięsnych. Świetnie smakuje, pięknie wygląda i możesz po nią sięgnąć, kiedy tylko masz na to ochotę. Smacznego!