Cudowne ciasto waflowe, które nie trzeba piec. W zaledwie 15 minut będzie gotowe. Wystarczy chwilka i już jest przygotowane.
1 934
Nie masz wystarczająco dużo czasu na pieczenie, dobrze się składa o to ciasto, które robi się bardzo szybko. Jest również idealne dla osób, które nie umieją piec.
Pijesz popołudniową kawę, to ciasto waflowe idealnie będzie pasowało. Deser , który podasz w niedzielę po obiedzie lub przekąskę dla dziecka do szkoły. Ciasto waflowe posmakuje nie jedynemu łasuchowi.
Składniki do ciasta:
300-350 gram dżemu lub ulubionej konfitury
2 duże wafle
250 gram herbatników
150 gram zmielonych herbatników
Po 100 ml przegotowanej, letniej wody
70-100 gram zmielonych orzechów włoskich
100 gram białego cukru
50 gram mlecznej czekolady
125 gram masła
Duża łyżka kakao w proszku
Część składników na pewno posiadasz w kuchni, i właśnie dlatego te ciasto wychodzi tak tanio. Do dekoracji użyj białej lub gorzkiej czekolady lub bitej śmietany.
Sposób wykonania:
1. Ułóż wafle i posmaruj dżemem lub konfiturą, połóż na nie herbatniki, tak aby do siebie przylegały.
2. Do garnka wlej 100 ml wody i cukier, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia dodaj czekoladę, masło i kakao i wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Dodaj zmielone orzechy i pokruszone herbatniki. Chłodną masą posmaruj przygotowane wcześniej wafle.
4. Gdy całość stężeje ułóż kolejną warstwę wafli, dżemu i herbatników. To wszystko, ciasto jest gotowe. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby masa lepiej stężała.
Na gotowe ciasto możesz posypać czekoladą , lub dodać bitą śmietanę.