Ta sałatka Colesław zmieni twoje życie.

Każdy w Europie i innych zakątkach świata doskonale zna i słyszał o istnieniu tej surówki. Pojawia się w menu większości restauracji, barów czy nawet znanych sieci fast foodów. Znana jest jako smaczny dodatek do obiadu, który bardzo łatwo dostaniemy w każdym sklepie. Ale samo przygotowanie surówki nie jest czasochłonne a jest dziecinnie proste, a taka forma jest zdecydowanie zdrowsza niż kupiony gotowiec.

 

Dodatków do surówki coleslaw jest tak wiele jak wiele jest ludzi. Niektórzy dodają jabłko, marchew czy korzeń pietruszki, a nawet ananasa. Sosów także jest multum i wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Możemy dodać musztardy, majonezu, jogurtu naturalnego, octu czy nawet maślanki. Jednakże, jeden jedyny składnik jest wspólny dla każdej wersji – szatkowana, surowa biała kapusta.
Sama historia surówki coleslaw pochodzi aż od starożytnych Rzymian, skąd właśnie przeszła i wcieliła się na stałe do menu ludzi w całej Europie i różnych innych zakątkach świata. Nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego, od „koolsla” – skrót od „koolsalade”, co oznacza po prostu sałatka kapuściana.

 

 

 

PRZEPIS NA IDEALNĄ SURÓWKĘ

 

Składniki:
  • 1/4 średniej główki białej kapusty
  • marchew
  • cebula
  • 1/2 szklanki majonezu lub jogurtu naturalnego (można wymieszać, 1/4 szklanki majonezu i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki mleka
  • kopiata łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego (może być także zwykły ocet)
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól, pieprz lub inne przyprawy według uznania

 

PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj, posól dość dużą ilością soli i odstaw na kilka minut, aż kapusta puści wodę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce o dużych oczkach

 

Cebulę obierz i pokrój w dość drobną kostkę. Wymieszaj ze sobą majonez, jogurt, cukier puder, mleko, sok z cytryny oraz ocet.

 

Po odciśnięciu nadmiaru wody z kapusty, wymieszają ją z marchewką, cebulą, powstałym sosem oraz z natką pietruszki (lub koperku)

 

Gotową już surówkę dopraw jeszcze do smaku przyprawami i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, aby wszystkie smaki „przegryzły” się ze sobą.

 

Przy podawaniu możesz dodać ugotowane na twardo jajko, lub podać jak zawsze do obiadu, z mięsem lub innymi dodatkami.

 

SMACZNEGO!

error: Content is protected !!