Przepis na soczyste i pyszne ciasto, nie wymagające żmudnego ugniatania, wałkowania i pieczenia. Przyrządza się je wyjątkowo szybko i przyjemnie, a efekt – rewelacja! Składniki ciasta po prostu mieszamy, a następnie smażymy na patelni jak placki lub naleśniki. Zbyt proste, żeby było prawdziwe? Skądże, w efekcie otrzymujemy delikatne biszkoptowe naleśniki. Wystarczy je przełożyć pysznym śmietankowym kremem, śliwkami, a po dodaniu orzechów włoskich uzyskamy idealną kompozycję smaków. I najważniejsze: ciasto zawsze się udaje i dosłownie rozpływa w ustach!
Biszkoptowy deser jest idealną potrawą do przygotowania zarówno dla amatorów wypieków, jak i doświadczonych kucharek. Może wystąpić w roli okazjonalnego torciku. Sprawdzi się też jako przysmak do kawy w gronie znajomych.
Składniki:
Na ciasto:
-
150 g mąki pszennej;
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
-
3 surowe jaja;
-
150 g cukru;
-
1 torebka cukru waniliowego;
-
180 ml mleka;
-
70 ml bezwonnego oleju roślinnego.
Na nadzienie:
-
400 g gęstej śmietany;
-
200 g gotowanego skondensowanego mleka.
-
Opcjonalnie:
-
100 g orzechów włoskich;
-
100 g suszonych śliwek;
-
czekolada – do dekoracji.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Śliwki kroimy na bardzo małe kawałki. Odkładamy w miseczce. Orzechy włoskie podsmażamy na suchej patelni, a następnie rozdrabniamy nożem lub przy użyciu blendera. Pozostawiamy w drugim naczyniu.
Teraz trzeba zająć się kremem. Do gotowanego skondensowanego mleka dodajemy partiami kwaśną śmietanę cały czas mieszając. Można mieszać zwykłą trzepaczką. Uzyskany krem wstawiamy do lodówki.
Wreszcie pora na ciasto. Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, cukier i cukier waniliowy. Całość mieszamy mikserem przez kilka minut aż cukier się rozpuści.
Następnie do jajek z cukrem partiami dodajemy mąkę, połączona z proszkiem do pieczenia; cały czas mieszając. Na koniec dodajemy do ciasta mleko i olej roślinny. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto smażymy na patelni jak naleśniki. Na dno patelni wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy go. Następnie rozlewamy, np. łyżką wazową, jednakowe, cienkie porcje ciasta. Przy użyciu łyżki lub poruszając patelnią trzeba ciasto równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni naczynia. Biszkopty smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Przygotowujemy duży talerz lub paterę i zaczynamy przygotowywanie naszego ciasta. Na spód kładziemy jeden z biszkoptowych naleśników. Placek na całej powierzchni smarujemy śmietanowym kremem i równomiernie posypujemy orzechami i śliwkami. Analogicznie postępujemy z kolejnymi warstwami naleśników. Na koniec resztą kremu smarujemy cały górny biszkopt i boki naszego ciasta. Ładnie wyglądają boki obsypane orzechami. Ciasto wkładamy na 4 godziny do lodówki.
Przed podaniem możemy nasz biszkoptowy torcik udekorować, np. czekoladową posypką. Choć sama dekoracja jest już kwestią inwencji twórczej. Najważniejsze, że po kilku godzinach w chłodziarce nasze biszkopty zrobią się soczyste od kremu. A sam deser – będzie znikał w imponującym tempie z talerzy.