Proste, szybkie ciasto, które rozniesie aromat mandarynek po całym mieszkaniu.
3 175
Prezentujemy przepis na niezwykle proste, ale smaczne i pachnące ciasto z mandarynkami. Można się w nim wręcz zakochać, życzymy więc wszystkim smacznego. Zachwyci swoim smakiem również gości.
Kolorowe i pyszne ciasto mandarynkowe – składniki
Do przygotowania ciasta potrzebne nam będą:
2 lub 3 żółtka,
180 g mąki pszennej,
2 mandarynki średniej wielkości,
połowa saszetki cukru waniliowego,
100 g cukru,
125 ml świeżego mleka,
25 g roztopionego masła do ciasta,
25 g masła do polewy,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki soli,
2 łyżki cukru do posypania ciasta,
2-3 łyżki cukru pudru (również do posypania ciasta).
Przygotowanie
Żółtka należy ubić z cukrem, roztopionym masłem, mlekiem, solą oraz cukrem waniliowym. Do tak powstałej masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać.
Na wierzch ułożyć plastry mandarynek, wszystko polać roztopionym ,masłem, dodając jednocześnie 2 łyżki cukru.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.
Po tym czasie robimy próbę, używając szpikulca – jeżeli uznamy, że ciasto jest gotowe, wyjmujemy je i posypujemy cukrem pudrem.
Po pierwszym upieczeniu tej pyszności nie będziesz w stanie się powstrzymać – możesz pożegnać się ze wszystkimi dietami: uznasz je za niewarte stosowania!