Sprytna sąsiadka ma sekretny przepis na szybkie ciasto z jajkami i cebulą. Po prostu pycha.
7 840
Przepis na szybkie i tanie ciasto ze szczypiorkiem i jajkami od mojej sąsiadki. Ulubiona potrawa mojego męża i dzieci. Uratuje Cię, gdy nagle w domu pojawią się goście. Rewelacyjne danie zarówno na obiad, jak i na kolację na ciepło. Przyrządzisz je ekspresowo z produktów, które masz w kuchni. A do tego zaimponujesz innym jako doskonała kucharka.
SKŁADNIKI CIASTA
4 jajka
7 łyżek mąki
1/3 łyżeczki sody
200 g śmietany
1 łyżka majonezu
sól do smaku
SKŁADNIKI NADZIENIA
6 gotowanych jajek
pęczek szczypiorku
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ubijamy mikserem w głębokim naczyniu, dosypując szczyptę soli. Do ubitych jajek dodajemy kolejno: majonez, śmietanę i mąkę wymieszana z sodą oczyszczoną. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
2. Teraz robimy nadzienie: obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek – opcjonalnie można dodać cebulę, produkty mieszamy i lekko solimy do smaku.
3. Spód i ścianki naczynia do pieczenia smarujemy masłem. Na spód wlewamy połowę ciasta. Potem równo wykładamy nadzienie. Całość zalewamy resztą ciasta.
4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Dla pewności warto sprawdzić ciasto patyczkiem.