Ciasto jabłkowe z dodatkiem budyniu- tak przygotowany deser jest przepyszny. Musisz koniecznie spróbować.

Tak przygotowanym ciastem zachwycą się wszyscy z Twojej rodziny.

 

Idealnie pasuje na każdą uroczystość , czy po prostu pyszny dodatek do aromatycznej kawy. Do tego ciasta potrzebować będziesz bardzo smacznych jabłek.

LISTA SKŁADNIKÓW NA KREM:
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 250 ml mleka
  • Jajko
  • 50 g cukru
  • Pół opakowanie cukru waniliowego

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO;
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół opakowania cukru waniliowego
  • 2 małe jabłka
  • Tortownica o wymiarach 18×24 cm

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku trzeba zrobić krem. Wszystkie potrzebne składniki wymieszaj ze sobą w garnku. Następnie gotuj do momentu, aż masa będzie przypominała konsystencję budyniu.

2.Przygotowaną oraz chłodną masę przełóż do rękawa cukierniczego, następnie odstaw na bok. Teraz czas na przygotowanie ciasta. W misce za pomocą miksera połącz ze sobą białka oraz cukier waniliowy. Dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.

3.Umyj oraz dokładnie obrzeż jabłka (usuń z nich również gniazda nasienne). Gotowe jabłka pokrój na mniejszą kosteczkę. Do przygotowanego wcześniej ciasta włóż pokrojone jabłka. Na blaszce wlej ciast, następnie zrób kratkę używając przygotowanego budyniu.

Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.

error: Content is protected !!