Ciasto z Galaretką Kawową – Smakuje obłędnie i znika szybko.
1 844
Często nie chce nam się stać przy nagrzanym piekarniku. Ale jeśli dusza prosi o słodkości, trudno jej odmówić…! Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. O wiele trudniej jest się powstrzymać i nie zacząć jeść, zanim ostygnie!
SKŁADNIKI
500 ml wody
7 łyżek żelatyny-fix
200 g cukru
50 g kawy rozpuszczalnej
500 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
200 g twarogu
250 g skondensowanego mleka
1,5 łyżki stołowej mleka
PRZYGOTOWANIE
1. Do przegotowanej gorącej wody wsyp 3 łyżki żelatyny. Dobrze wymieszaj.
2. Następnie zalej 40 g kawy rozpuszczalnej wrzącą wodą i dokładnie wymieszaj.
3. Do gorącej kawy dodaj cukier do smaku i żelatynę. Wymieszaj kawę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. Poczekaj, aż mieszanka ostygnie i stężeje przez ok. 40 minut.
5. Czas na bazę mleczną. Wsyp pozostałą żelatynę do przegotowanego mleka. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
6. W międzyczasie pokrój stężałą już galaretkę z kawy w nie wielkie kostki.
7. Zagotuj mleko i dodaj do niego resztę kawy. Wymieszaj je z wodą z żelatyną, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
8. Teraz, do śmietany (lub jogurtu) dodaj skondensowane mleko i twaróg. Ubij mikserem lub trzepaczką.
9. Wymieszaj ubitą śmietanę z mieszanką mleka, wody i kawy z żelatyną. Baza mleczna gotowa.
10. Pokrojone kostki galaretki kawowej rozłóż w formie na całej powierzchni i zalej bazą mleczną. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 3 godziny, do całkowitego stężenia.