Wygląda i smakuje jak oryginał-Twix bez pieczenia.

Niedawno ja i moja przyjaciółka zadaliśmy sobie pytanie: „Co może być lepszego niż nasz ulubiony batonik Twix?” Odpowiedź brzmi: ciasto Twix – pełnowartościowe i pyszne ciasto bez wszystkich przetworzonych składników i konserwantów. Ten przepis na zdrowe domowe ciasto Twix jest jednym z moich ulubionych przepisów, a teraz może stać się także i twoim!

 

Przygotujesz to zdrowe, domowe ciasto Twix w 3 prostych krokach. Najpierw tworzysz warstwę ciasta, następnie warstwę karmelu i oczywiście na koniec warstwę czekolady. To ciasto zrobione jest z moich ulubionych składników – karmelu i czekolady. Oznacza to, że moje ulubione ciasto Twix jest idealne dla wszystkich, którzy także uwielbiają te składniki.

Przygotowując moje Twix ciasto, najpierw robię ciasto. To ciasto, w przeciwieństwie do tradycyjnego Twix, jest wykonane z produktów, które nie zawierają konserwantów. Po pierwszej warstwie oczywiście pojawia się warstwa karmelu, a następnie czekolada! To wykończenie z mlecznej czekolady jest prawdziwą „truskawką na torcie” ?

Z przyjemnością przygotujesz ciasto Twix dla swoich przyjaciół i rodziny, tak jak ja! Jestem pewna, że od dziś ciasto twix bez pieczenia stanie się Twoim ulubionym ciastem, które z pewnością zastanie docenione przez gości i rodzinę.

 

Jak zrobić ciasto Twix bez pieczenia?

Ciasto kruche przygotowuje się z masła, cukru pudru, mąki oraz ekstraktu waniliowego. Wszystko należy ze sobą połączyć, przełożyć do formy i upiec na złoty kolor.

Karmel w dzisiejszym przepisie będziemy robić w uproszczonej wersji tzn. z gotowej masy krówkowej lub kajmakowej z dodatkiem śmietany kremówki. Jeśli nie chcemy używać gotowego kajmaku, to możemy zrobić je samemu z mleka skondensowanego. Wystarczy, że puszkę mleka umieścimy w garnku z gotującą się wodą na 2 – 3 godziny i gotowe. Musimy pamiętać, żeby puszka była cały czas przykryta wodą. Jeśli masz ochotę, to możesz zrobić karmel z tego [PRZEPISU]

Jeżeli chodzi o czekoladę, to używamy czekolady mlecznej lub deserowej. Roztapiamy ją w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy tłuszcz, aby po wystygnięciu była miękka.

Domowe batoniki Twix

Jeśli coś podpowiada nam, że ciasto Twix to za mało i że chcemy mieć batoniki jak ze sklepu, to oczywiście możemy je przygotować w domu. Ciasto i warstwę karmelu przygotowujemy tak jak w przepisie na ciasto, wszystkie czynności wykonujemy tak jak w przepisie na całą blachę. Następnie schładzamy je i kroimy w paski wielkości przypominające oryginalne batoniki. Następnie przygotowujemy czekoladę (tak samo jak w przepisie na całe ciasto) i oblewamy nią wcześniej odpowiednio przycięte batoniki. Schładzamy i gotowe!

 

Ciasto Twix przepis

Składniki:

  • 220 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 puszki masy krówkowej lub karmelu przygotowanego samemu z mleka skondensowanego
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 3 szklanki roztopionej czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1 łyżka margaryny

 

Przygotowanie:

 

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem.
  2. Na stół lub stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy, sól i wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy masło i wszystko siekamy chwilę nożem, a następnie rozdrabniamy palcami, aż do połączenia wszystkich składników.
  3. Gotowe ciasto/kruszonkę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i przy pomocy palców/dłoni wygniatamy nim cały spód. Gdy ciasto jest równe, przy pomocy widelca nakłuwamy je, aby nie powstały pęcherzyki powietrza.
  4. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 – 40 minut lub gdy stanie się lekko złociste. Po wyjęciu od razu oddzielamy ciasto od rantów formy. Odkładamy na bok do ostygnięcia.

 

Karmel:

  1. Masę krówkową umieszczamy w rondlu razem z śmietaną i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu, aż składniki połączą się ze sobą, a sama masa krówkowa stanie się płynna.
  2. Gotowy karmel wylewamy na zimny spód – wyrównujemy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

 

Czekolada:

  1. Jeśli używamy czekolady w tabliczkach, to należy ją połamać, a następnie w misce razem z margaryną w kąpieli wodnej ją rozpuścić.
  2. Tak przygotowaną czekoladę wylewamy na schłodzony karmel, wyrównujemy i umieszczamy w lodówce do czasu, aż czekolada zastygnie.
  3. Schłodzone ciasto Twix kroimy na kawałki, a ok 30 minut przez podaniem wyjmujemy z lodówki, aby czekolada zmiękła.

Smacznego!

error: Content is protected !!