Ciasto toffi- Przygotujesz bez piecznie. W szybkim czasie ciasto będzie gotowe.

Od dłuższego czasu robię ciasto toffi. Wiele razy zdążyło się tak, że zamieniałam składniki lub dawałam nowe.

 

Za każdym razem właśnie to ciasto znika w szybkim czasie ze stołu. Zapraszam na przepis poniżej który jest na prawdę rewelacyjny.

Przepis na formę 18×28

 

 

LISTA SŁADNIKÓW:

 

Dekoracja i przełożenie:

  • Duża paczka herbatników maślanych
  • Duża paczka krakersów
  • 50 gram gorzkiej czekolady
  • 400 gra, Masy kajmakowej

 

Masa budyniowa:

  • 100 gram masła
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • Pół szklanki mąki
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Masa śmietankowa:

  • Łyżka cukru waniliowego
  • 500 ml śmietanki (30%)
  • 2 łyżki cukry pudru (dodane do smaku)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Masa budyniowa:

1. Do garnka wlej szklankę mleka i dodaj do niej masło. Do miseczki wlej drugą szklankę mleka, dodaj do niej dwie mąki, cukier waniliowy oraz jajka wymieszaj dokładnie i wlej to do gotującego się mleka w garnku. Na średnim ogniu gotuj , aż masa zgęstnieje, następnie odstaw do ostygnięcia.

 

Masa śmietankowa:

1.Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Układaj kolejno:

Na blachę połóż folię spożywczą lub papier do pieczenia. Na dnie blachy połóż herbatniki , następnie masę budyniową dokładnie rozsmaruj. Na tą masę połóż warstwę krakersów, następnie rozsmaruj masę kajmakową i znów połóż krakersy. Na sam koniec połóż bitą śmietanę.

 

Gotowe ciasto wstaw do lodówki (najlepiej przechowuj przez całą noc), gdyż będzie lepiej się kroiło. Przed podaniem posyp ciasto startą czekoladą. Smacznego!

 

 

Pyszne! Koniecznie przekaż przepis znajomym.

error: Content is protected !!