Ciasto toffi- Przygotujesz bez piecznie. W szybkim czasie ciasto będzie gotowe.
6 386
Od dłuższego czasu robię ciasto toffi. Wiele razy zdążyło się tak, że zamieniałam składniki lub dawałam nowe.
Za każdym razem właśnie to ciasto znika w szybkim czasie ze stołu. Zapraszam na przepis poniżej który jest na prawdę rewelacyjny.
Przepis na formę 18×28
LISTA SŁADNIKÓW:
Dekoracja i przełożenie:
Duża paczka herbatników maślanych
Duża paczka krakersów
50 gram gorzkiej czekolady
400 gra, Masy kajmakowej
Masa budyniowa:
100 gram masła
2 jajka
500 ml mleka
Pół szklanki mąki
Łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa śmietankowa:
Łyżka cukru waniliowego
500 ml śmietanki (30%)
2 łyżki cukry pudru (dodane do smaku)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masa budyniowa:
1. Do garnka wlej szklankę mleka i dodaj do niej masło. Do miseczki wlej drugą szklankę mleka, dodaj do niej dwie mąki, cukier waniliowy oraz jajka wymieszaj dokładnie i wlej to do gotującego się mleka w garnku. Na średnim ogniu gotuj , aż masa zgęstnieje, następnie odstaw do ostygnięcia.
Masa śmietankowa:
1.Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Układaj kolejno:
Na blachę połóż folię spożywczą lub papier do pieczenia. Na dnie blachy połóż herbatniki , następnie masę budyniową dokładnie rozsmaruj. Na tą masę połóż warstwę krakersów, następnie rozsmaruj masę kajmakową i znów połóż krakersy. Na sam koniec połóż bitą śmietanę.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki (najlepiej przechowuj przez całą noc), gdyż będzie lepiej się kroiło. Przed podaniem posyp ciasto startą czekoladą. Smacznego!