Ciasto przekładane kremem ze skondensowanego mleka – zachwyci smakiem każdego.
401
Nikogo nie zaskoczysz zwykłymi „Napoleonkami” czy „Eklerkami”, nawet jeśli są klasykami branży cukierniczej. Dlatego warto eksperymentować nad nowym smakiem. I to właśnie zrobimy dzisiaj, mamy jeden przepis …
Ten smak może doprowadzić cię do szaleństwa!
SKŁADNIKI NA CIASTO
320 g mąki
250 g margaryny
7 łyżek wody
szczypta soli
1 łyżka cukru
szczypta kwasku cytrynowego
SKŁADNIKI KREMOWE
380 g skondensowanego mleka
250 g masła
100 g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
1. Do przesianej przez sitko mąki dodaj rozdrobnioną margarynę. Następnie dodaj sól, kwasek cytrynowy i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj łyżkę lodowatej wody do łyżki i wymieszaj. Zagnieć ciasto, uformuj kulkę i włóż do lodówki na 1 godzinę.
3. Schłodzone ciasto podziel na 9 równych części. Rozwałkuj cienko każdą część warstwę i wytnij z niego okrąg o pożądanej średnicy. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez około 5-7 minut każdą część. Uważaj, aby się nie poparzyć. Tak jest z każdym ciastem.
4. Z pozostałości po wycinaniu okręgów z ciasta, możesz utworzyć kolejny okrąg i upiecz go na złoty kolor. Pokrusz na drobne kawałki i dodaj rozdrobnione orzechy.
5. Teraz czas na krem. Wymieszaj skondensowane mleko z roztopionym masłem i dodaj posiekane orzechy (możesz użyć robota kuchennego).
Każdą upieczoną cześć ciasta posmaruj kremem i układaj warstwowo. Udekoruj pokruszonym kawałkiem ciasta z orzechami. Pozostaw w lodówce przez ok. 6 godzin, aby ciasto było wilgotne.
Ciasto jest bardzo delikatne i chrupiące a krem daje ciastu wyjątkowy. Smacznego!