Ciasto przekładane kremem ze skondensowanego mleka – zachwyci smakiem każdego.

Nikogo nie zaskoczysz zwykłymi „Napoleonkami” czy „Eklerkami”, nawet jeśli są klasykami branży cukierniczej. Dlatego warto eksperymentować nad nowym smakiem. I to właśnie zrobimy dzisiaj, mamy jeden przepis …

Ten smak ​​może doprowadzić cię do szaleństwa!
SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 320 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 7 łyżek wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego

 

SKŁADNIKI KREMOWE
  • 380 g skondensowanego mleka
  • 250 g masła
  • 100 g orzechów włoskich

 

PRZYGOTOWANIE
1. Do przesianej przez sitko mąki dodaj rozdrobnioną margarynę. Następnie dodaj sól, kwasek cytrynowy i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Dodaj łyżkę lodowatej wody do łyżki i wymieszaj. Zagnieć ciasto, uformuj kulkę i włóż do lodówki na 1 godzinę.

3. Schłodzone ciasto podziel na 9 równych części. Rozwałkuj cienko każdą część warstwę i wytnij z niego okrąg o pożądanej średnicy. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez około 5-7 minut każdą część. Uważaj, aby się nie poparzyć. Tak jest z każdym ciastem.

4. Z pozostałości po wycinaniu okręgów z ciasta, możesz utworzyć kolejny okrąg i upiecz go na złoty kolor. Pokrusz na drobne kawałki i dodaj rozdrobnione orzechy.

5. Teraz czas na krem. Wymieszaj skondensowane mleko z roztopionym masłem i dodaj posiekane orzechy (możesz użyć robota kuchennego).

Każdą upieczoną cześć ciasta posmaruj kremem i układaj warstwowo. Udekoruj pokruszonym kawałkiem ciasta z orzechami. Pozostaw w lodówce przez ok. 6 godzin, aby ciasto było wilgotne.

 

Ciasto jest bardzo delikatne i chrupiące a krem daje ciastu wyjątkowy. Smacznego!

error: Content is protected !!