Delikatny, puszysty biszkopt , piękny cytrusowy aromat… każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach! zakochasz się w nim ty i twoi domownicy oraz goście.
SKŁADNIKI
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 duża pomarańcza
masło do smarowania formy
PRZYGOTOWANIE
1. Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy, wytnij cienkie paski skórki z drugiej połowy – będą potrzebne do dekoracji ciasta. Obraną pomarańczę, podziel na plasterki, obierz każdą ze skórki i pokrój na 2-3 części.
2. Żółtka oddziel od białek. Włóż białka do lodówki a żółtka utrzyj z połową szklanki cukru.
3. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij sztywną pianę. Stopniowo wprowadzaj pozostały cukier i startą skórkę pomarańczy do masy z białek.
4. Delikatnie wymieszaj białko i masę z żółtek, dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj ciasto.
5. Dodaj pomarańczową startą skórkę pomarańczy do ciasta i ponownie delikatnie wymieszaj.
6. Dno blaszki do pieczenia przykryj papierem do pieczenia, posmaruj ściany zimnym masłem. Rozłóż ciasto równomiernie na blaszce. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
7. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 10-15 minut, a następnie wyjmij i ostudzić. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką pomarańczy i podaj jak najszybciej.