Paul Robeson to utalentowany amerykański działacz społeczny i piosenkarz o genialnym basowym głosie. Genialne ciasto pod tą nazwą, powstało dzięki miłośnikom jego muzyki, aby go upamiętnić.
Delikatne i niezwykle smaczne ciasto „Paul Robeson”, zaskoczy Twoich bliskich i zaproszonych gości, a smak zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
600 g słodkiej, bardzo tłustej śmietany- min 32%
-
300 g uniwersalnej mąki pszennej
-
200 g drobnego cukru
-
100 g obranych orzechów włoskich
-
80 g masła (pod żadnym pozorem nie zastępuj go margaryną)
-
80 g cukru pudru
-
2 średnie jajka
-
1 szklanka kefiru
-
2 łyżki gorzkiego, wysokogatunkowego kakao
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
15 g cukru waniliowego (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
PRZYGOTOWANIE:
1. Zanim zaczniesz, wstaw do lodówki śmietankę – powinna być mocno schłodzona. Natomiast pozostałe składniki, powinny mieć temperaturę pokojową.
2. W głębokiej misce, wymieszaj przesianą mąkę z łyżeczką sody oczyszczonej i kakao. Na małym ogniu, roztop masło.
3. W osobnej misce, ubij jajka mikserem na małych obrotach, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i roztopione masło. Na koniec dodaj kefir i mieszaj mikserem do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Teraz połącz ze sobą zawartość obu misek i wymieszaj.
4. Gotowe ciasto, wyłóż do formy o średnicy ok 23-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do do 180 stopni C, przez 45-50 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
5. Ostrym nożem odetnij 2 cm górnej części ciasta i zblenduj, a pozostałe przekrój na 3 równe części.
6. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, a gdy zgęstnieje, dodaj posiekane orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj łyżką. Przekładaj naprzemiennie ciasto z ubitą śmietanką.
7. Nie zapomnij wysmarować ubitą śmietanką również wierzchu i boków ciasta. Całość, posyp odciętym wcześniej i zblendowanym ciastem. Gotowe!