Ciasto na wytrawnie – Wyśmienita i aromatyczna zapiekanka z boczkiem, która urzeknie wszystkich domowników bez wyjątku
3 708
Aromatyczny boczek, zapiekany na wyjątkowym, drożdżowym cieście możesz podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, chociaż szczerze wątpię, że na „później” zostanie choćby kawałek… To sycący i smaczny posiłek dla każdego. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
500 g mąki,
150 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
2 ziemniaki,
łyżeczkę cukru,
łyżeczkę soli,
3 łyżki oleju,
pół kostki drożdży świeżych.
DODATKOWE SKŁADNIKI:
350 mililitrów śmietany,
200 gram boczku,
2 czerwone cebule.
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od przygotowania zaczynu na ciasto: W wysokim naczyniu, rozpuść pokruszone drożdże w ciepłym mleku i dodaj cukier. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Następnie, stopniowo dodawaj mąkę, sól, olej, jajko oraz ugotowane wcześniej i utłuczone na puree ziemniaki. Całość dobrze wymieszaj i ugnieć gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
3. Gotowe ciasto, wyłóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Na wierzchu, ułóż pokrojony w kostkę boczek i cebulę.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!
Ciasto drożdżowe na wytrawnie, możesz również przygotować z innymi ulubionymi dodatkami, np. warzywami, grzybami. Najlepiej smakuje na gorąco, posypane startym żółtym serem i ziołami pod koniec pieczenia. Smacznego!