Ciasto na świąteczne pierogi – Od dziś już zawsze będziesz je robić tylko w ten sprawdzony sposób
1 402
Tak to już jest w naszej tradycji, że Święta bez pierogów nie istnieją. Najważniejsze jest dobre ciasto, a nadzienie zawsze pozostaje kwestią gustu.
Ciasto na pierogi, od wielu lat przygotowuję według tego sprawdzonego przepisu i zawsze wychodzą doskonałe. Bo gdy ciasto jest doskonałe, całą resztę zrobimy już z największą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 szklanka wody gazowanej
2,5- 3 szklanki maki pszennej
½ łyżeczki cukru
Jajko
4 łyżki oleju słonecznikowego
½ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużej misce, wymieszaj wodę gazowaną, olej, jajko, cukier i sól. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
2. Następnie, stopniowo dodawaj mąkę pszenną, wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.
3. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i ułóż na nim mokrą ściereczkę. Odstaw na 20 minut.
4. Z rozwałkowanego ciasta, wytnij kółka i nakładając porcję farszu (z kapustą i grzybami lub ziemniaczany) sklejaj pierogi. Gotowe!
Gotuj w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj okraszone usmażoną na rozgrzanej patelni z olejem cebulką. Wesołych Świąt!