Ciasto na Pizze bez Drożdży – Jeśli lubisz cienkie ciasto, to jest idealne dla ciebie.
6 969
Przepis na to ciasto jest idealny, kiedy nagle najdzie was ochota na pizzę i nie masz w lodówce drożdży. Bardzo szybko przygotujesz je w domu i łatwo się je ugniata. Nie ma potrzeby wędrowania do sklepu po jeden brakujący składnik.
Na przygotowane w ten sposób ciasto, możesz położyć kiełbasę, pieczarki, pomidory, ser lub inne produkty, które znajdziesz w lodówce. Potem wystarczy tylko upiec.
Ciasto bez drożdży, proszku do pieczenia lub sody nie urośnie, więc będzie cienkie i chrupiące. Nie zmienia to smaku ani ciasta ani nadzienia, dlatego świetnie nadaje się również do robienia pizzy na patelni. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
3 łyżki oleju
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej mąkę do głębokiej miski.
2. Stopniowo dodawaj wodę i zagniataj.
3. Dodaj sól i olej (lub oliwę z oliwek). Zagnieć jednolite i gładkie ciasto.
4. Owiń ciasto folią spożywczą i pozwól odpocząć przez 20-30 minut. W tym czasie stanie się bardziej elastyczne, łatwiej będzie je rozwałkować i rozciągać.
5. Kiedy ciasto odpocznie, rozwałkuj je do wielkości nieco większej niż blaszka do pieczenia.
6. Z podanej ilości składników, można rozwałkować ciasto o grubości 2-3 mm na 1 blaszkę do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 7-10 minut.