To pyszne ciasto kefirowe zajmuje tylko kilka minut. Oto przepis. Wymaga trochę wysiłku, ale jest pyszne.

Ciasta na bazie kefiru są pyszne i łatwe do zrobienia.

To wspaniały deser na popołudniową herbatę lub kawę z rodziną i przyjaciółmi. Świetnie sprawdza się także, gdy niespodziewanie przychodzą goście.

Składniki na ciasto

  • 120 g masła
  • 250 g cukru kryształu
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 150ml kefiru
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli.

Składniki na lukier

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 60 ml mleka.

Sposób przygotowania:

Wysmaruj masłem formę do pieczenia lub wyłóż ją pergaminem. W misce miksuj cukier i miękkie masło przez około 2 minuty. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i całe jajka. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 2 minuty. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj sól. Połącz suche składniki i mieszaj, aż dobrze się połączą.

Wymieszaj kefir z płynnymi składnikami. Ubijaj przez kilka sekund. Dodaj mąkę w niewielkich ilościach. Umieść przygotowaną masę w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Połącz cukier puder z mlekiem, a następnie dodaj sok z cytryny. Po ostygnięciu ciasta wymieszaj, a następnie polej nim ciasto.

error: Content is protected !!