To pyszne ciasto kefirowe zajmuje tylko kilka minut. Oto przepis. Wymaga trochę wysiłku, ale jest pyszne.
1 692
Ciasta na bazie kefiru są pyszne i łatwe do zrobienia.
To wspaniały deser na popołudniową herbatę lub kawę z rodziną i przyjaciółmi. Świetnie sprawdza się także, gdy niespodziewanie przychodzą goście.
Składniki na ciasto
120 g masła
250 g cukru kryształu
3 jajka,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
150ml kefiru
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.
Składniki na lukier
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
60 ml mleka.
Sposób przygotowania:
Wysmaruj masłem formę do pieczenia lub wyłóż ją pergaminem. W misce miksuj cukier i miękkie masło przez około 2 minuty. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i całe jajka. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 2 minuty. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj sól. Połącz suche składniki i mieszaj, aż dobrze się połączą.
Wymieszaj kefir z płynnymi składnikami. Ubijaj przez kilka sekund. Dodaj mąkę w niewielkich ilościach. Umieść przygotowaną masę w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Połącz cukier puder z mlekiem, a następnie dodaj sok z cytryny. Po ostygnięciu ciasta wymieszaj, a następnie polej nim ciasto.