Pyszne Miodowe ciasto z kremem śmietanowym to doskonała propozycja dla tych, którzy nie dysponują dużą ilością wolnego czasu. Łatwo i szybko zaskoczysz swoją rodzinę zdrową słodyczą. Do dzieła!
SKŁADNIKI
4 łyżki miodu
2 jajka
100 g cukru
100 g masła
350 g kwaśnej śmietany
400 g mąki
1 łyżeczka sody
PRZYGOTOWANIE
1. W kąpieli wodnej podgrzej miód. Wymieszaj z sodą i pozostaw na 5 minut. Powinien być klarowny.
2. Dodaj jajka i ubij mikserem.
3. Następnie roztop masło i dodaj do masy z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Wymieszaj na gładką masę.
4. Stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno stać się gęste jak śmietana i gładkie.
5. Nasmaruj tortownicę masłem i lekko posyp mąką. Rozprowadź w niej równomiernie ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 40 minut. Sprawdzaj gotowość za pomocą wykałaczki.
6. Wymieszaj pozostałą śmietanę z miodem i cukrem. Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na 2 części. Posmaruj je kremem i układaj jeden na drugim. Udekoruj dowolnie, np. owocami lub orzechami.