Ciasto Miodowo-Śmietanowe – Zaskocz domowników zdrową słodyczą.

Pyszne Miodowe ciasto z kremem śmietanowym to doskonała propozycja dla tych, którzy nie dysponują dużą ilością wolnego czasu. Łatwo i szybko zaskoczysz swoją rodzinę zdrową słodyczą. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 350 g kwaśnej śmietany
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka sody

 

PRZYGOTOWANIE
1. W kąpieli wodnej podgrzej miód. Wymieszaj z sodą i pozostaw na 5 minut. Powinien być klarowny.

2. Dodaj jajka i ubij mikserem.

3. Następnie roztop masło i dodaj do masy z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Wymieszaj na gładką masę.

4. Stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno stać się gęste jak śmietana i gładkie.

5. Nasmaruj tortownicę masłem i lekko posyp mąką. Rozprowadź w niej równomiernie ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 40 minut. Sprawdzaj gotowość za pomocą wykałaczki.

 

6. Wymieszaj pozostałą śmietanę z miodem i cukrem. Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na 2 części. Posmaruj je kremem i układaj jeden na drugim. Udekoruj dowolnie, np. owocami lub orzechami.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!