Ciasto kremowe- Idealnie pasuje ze świeżą kaw lub herbatą. Ten smak zachwyci każdego!

Przepis na ciasto kremowe jest idealną propozycją dla osób bardzo zapracowanych oraz lubujących wypieki domowe.

 

Na każdą okazję pięknie wygląda oraz smakuje świetnie dlatego często go przygotowuję. Koniecznie musisz spróbować!

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
  • 70 ml roztopionego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • Skórka z cytryny lub limonki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA KREM:
  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 400 g jogurtu waniliowego

 

WYKONANIE:

1.W misce żółtka ucieraj z cukrem. Dodaj następnie roztopione masło, dokładnie wymieszaj.

2.Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, oraz dodaj startą skórkę z cytryny. Mieszaj do momentu, aż konsystencja będzie gładka oraz jednolita.

3.Na dwie części podziel gotowe ciasto, w folię spożywcza zwiń każde z nich. Przez 30 minut przechowuj w zamrażalniku.

4.Papierem do pieczenia wyłóż formę.

 

5.Na dnie przygotowanej formy wyłóż równomiernie jeden kawałek ciasta.

6.Przygotuj krem: Na sztywną pianę ubij białka w wysokiej misce. Do osobnej miski wlej jogurt, wymieszaj go z mąką oraz ubitymi na sztywno białkami.

 

 

7.Przygotowany krem wyłóż na warstwie ciasta. Równomiernie zetrzyj drugą część ciasta na wyłożonym kremie.

8.Piecz przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. To wszystko!

 

Cukrem pudrem obsyp obficie wystudzone ciasto, przed podaniem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!