Ciasto kefirowe- przygotujesz bardzo szybko. Taki deser zachwyci każde podniebienie
1 503
Jestem pewna, że tak przygotowany deser posmakuje każdemu! Ciasto jest bardzo pyszne, a do tego w banalnie prosty sposób je przygotujesz!
Gotowe ciasto idealnie komponuje się z aromatyczną kawą lub herbatą. Koniecznie przygotuj ten deser, gdy zjawią się nie spodziewani goście.
LISTA SKŁADNIKÓW:
300 g mąki
250 g cukru
150 ml kefiru
3 jajka
120 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
60 ml mleka
Łyżeczka cukru pudru
Łyżeczka soku z cytryny
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Na samym początku przygotuj blaszkę do pieczenia, posmaruj ją masłem. Do miski wsyp cukier i dodaj masło, następnie dokładnie połącz ze sobą te dwa składniki. Mieszaj za pomocą miksera przez 2 minuty. Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszaj dwie minuty. Do drugiej miski wsyp mąkę. Dodaj do niej sól, proszek do pieczenia i dokładnie połącz ze sobą.
2.Dodaj po płynnych składników kefir i dokładnie wymieszaj. Przez parę sekund ubijaj mikserem. Dosypuj powoli mąkę. Przygotowane ciasto wlej na blaszkę. Całość dokładnie wyrównaj. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Czas pieczenia wynosi 40-45 minut. Po upływie tego czasu wyjmij upieczone ciasto z blaszki.
Pora na przygotowanie lukru. W małej miseczce połącz ze sobą mleko oraz cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj. Powoli mieszając dodawaj sok z cytryny. Przygotowanym lukrem polej ciastom następnie możesz go podawać. Życzę smacznego!