Ciasto Karpatkowe- Wyśmienicie smakuje oraz pięknie wygląda. Koniecznie musisz spróbować.

Nie znajdziesz nic lepszego od świeżego oraz pięknie pachnącego domowego ciasta z dodatkiem kremu budyniowego. Bardzo często w moim domu go przygotowuje i błyskawicznie znika on ze stołu. Ciasto Karpatkowe świetnie pasuje do pięknie pachnącej kawy lub herbaty. Koniecznie musisz spróbować i przekonać się jakie jest pyszne!

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
  • 100 ml mleka i wody
  • 4 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • Pół łyżeczki soli oraz Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA KREM:
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 100 g mąki oraz 150 g cukru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Masło rozpuść w garnku z dodatkiem wody oraz mleka. Mieszankę zagotuj, następnie dodaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Gotuj oraz często mieszaj, do momentu aż przygotowywane masa od ścianek będzie odchodzić. Zdejmij wtedy z ognia, potem kolejno dodawaj jajka. Mieszaj do momentu aż masa będzie jednolita oraz gładka.

2.Na dwie części podziel przygotowane ciasto. Papierem do pieczenia wyłóż formę, następnie każdą część ciasta rozłóż w przygotowanej blaszce i piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni. Następnie odstaw na bok do ostygnięcia.

 

3.W między czasie możesz przygotować krem: Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, jajka oraz mąkę, całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną mieszankę na małym ogniu gotuj, mieszaj do momentu , aż masę budyniową uzyskasz.

 

4.Miękkie masło dodaj do schłodzonej masy, za pomocą miksera na gładki krem ubij.

 

5.Pierwsze ciasto wysmaruj kremem, następnie drugie ciasto połóż na nie. Cukrem pudrem posyp obficie całe ciasto, przez 3-4 godzin przechowuj w lodówce. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!