Ciasto jabłkowo-orzechowe, według tego sprawdzonego przepisu, polecam wszystkim miłośnikom jabłeczników w każdej postaci. To genialne ciasto z pyszną orzechową nutą, przygotujesz szybko i z produktów, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni.
Delikatne, kruche ciasto z aromatycznym, soczystym wnętrzem długo nie da o sobie zapomnieć. Serwuję je na każdą uroczystość i wszystkie święta, bo moi bliscy za nim wprost przepadają.
Dodatek orzechów sprawia, że aromat ciasta przywoła do stołu wszystkich domowników, zanim wyjmiesz je z piekarnika. Czas oczekiwania z pewnością zostanie sowicie wynagrodzony. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
Mąka pszenna 400 g
-
Masło 250 g
-
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-
Cukier waniliowy 16 g
-
Cukier 5 łyżek
-
Jajko 1 szt.
-
Jabłka 4 szt.
-
Orzechy włoskie 100 g
PRZYGOTOWANIE:
1. W głębokiej misce, wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, potem dodaj 2 łyżki cukru i cukier waniliowy, a na koniec starte na tarce, schłodzone masło. Wymieszaj najpierw łyżką, potem dodaj jajko i ugnieć gładkie ciasto.
2. Z gotowego ciasta, uformuj kulę i podziel ją na dwie części (jedną mniejszą, drugą nieco większą). Mniejszą część, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. W tym czasie, obierz jabłka i usuń nasiona, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Posyp je pozostałym cukrem i dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj dobrze nadzienie.
3. Formę do pieczenia, wysmaruj olejem i wyłóż na nią większą część ciasta, tworząc brzegi. Potem, rozprowadź równomiernie nadzienie, a na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach, schłodzone wcześniej pozostałe ciasto.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 40 minut. Gotowe!
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, posyp je obficie cukrem pudrem. Smacznego!
Do nadzienia tego pysznego ciasta jabłkowo-orzechowego, możesz również dodać trochę cynamonu, a orzechy przed dodaniem uprażyć na patelni. Ciasto będzie aromatyczne, więc zyskasz dodatkowo niezwykły klimat podczas jedzenia.