Ciasto jabłkowe- jego smak zachwyca, lepszego nie jadłam
4 677
Ten wspaniały przepis na sacher jabłkowy dostałam od mojej najlepszej sąsiadki. Jego smak jest niesamowicie pyszny. W banalnie prosty sposób przygotujesz cudowny oraz pyszny deser.
LISTA SKŁADNIKÓW:
300 g startych drobno jabłek
250 g mąki pszennej
Proszek do pieczenia
300 g cukru
3 jajka
100 g roztopionego masła
Polew czekoladowa
40 g kakao
Konfitura wiśniowa lub porzeczkowa
WAŻNE: Te składniki przygotowane są na tortownice o średnicy 24 cm.
SPOSÓB WYKONANIA:
1. W misce połącz ze sobą jajka, cukier oraz masło. Powoli do przygotowanej masy dodawaj proszek do pieczenia, kakao oraz przesiewaną mąkę. Dołóż potem starte jabłka i całość połącz ze sobą.
2. Tortownice posmaruj tłuszczem, następnie całość posyp mąką. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto, aby całkowicie ostygło. Potem wierzch ciasta posmaruj ulubioną konfiturą. Na to wlej polewę czekoladową i jako dekoracji użyj drobno pokrojonych orzechów. Bita śmietana także idealnie pasuje zamiast orzechów. Smacznego!