Ciasto jabłkowe z dodatkiem kwaśnej śmietany oraz czekolady- jest naprawdę pyszne. Całej rodzinie bardzo smakuje.

Nadaje się idealnie na wiele okazji.

 

Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, a jego smak zachwyci każde podniebienie. Tak przyrządzony deser świetnie smakuje przy każdej okazji.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 szklanki mleka
  • 5 jabłek
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżek kakao
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki śmietany
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • Ulubiony dżem
  • Małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Łyżeczka sody oczyszczonej

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Za pomocą tarki zetrzyj dokładnie umyte oraz obrane jabłka. W osobnej dużej misce wymieszaj ze sobą mleko, olej, jajka, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz cynamon. Wymieszane składniki połącz wraz z tartymi jabłkami, Blachę o wymiarach 30×40 cm dokładnie posmaruj olejem lub masłem. Otrzymane ciasto przelej do przygotowanej blaszki, następnie w rozgrzanym piekarniku piecz przez pół godziny w 180 stopniach. Ulubionym dżemem wysmaruj górę upieczonego ciasta.

2.Za pomocą kąpieli wodnej rozpuść dokładnie czekoladę, a później delikatnie ją schłodź. Jak czekolada trochę przestygnie, następnie wymieszaj ją ze śmietaną.

 

Gotową polewą posmaruj przygotowane ciasto. Aby deser piękniej wyglądał, zetrzyj na wierzch czekoladę, Życzę smacznego!

error: Content is protected !!