Ciasto Dyniowe – Puszysty, delikatny i aromatyczny deser, idealny na jesienny wieczór dla każdego
488
Sezon dyniowy trwa, a ja z niecierpliwością czekałam na niego przez cały rok. Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto do popołudniowej, aromatycznej kawy lub herbaty w smutny, jesienny dzień – przygotuj aromatyczne ciasto dyniowe!
Banalnie proste w przygotowaniu, ze składników łatwo dostępnych, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Aromatyczne ciasto, które smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na każdym, nawet uroczystym stole. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Dynia 800g
Cukier 300g
Masło 200 g
Mąka pszenna 175 g
Kasza manna 175 g
Sól do smaku
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1. Dynię obierz ze skóry i usuń dokładnie wszystkie pestki. Następnie, zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Przełóż dynię do dużej miski, dodaj 100 g cukru, sok z cytryny (możesz również dodać startą na tarce skórkę z cytryny – dla intensywniejszego smaku) i dokładnie wymieszaj.
2. Teraz czas na ciasto: W misce, wymieszaj pozostały cukier, kaszę mannę, mąkę i szczyptę soli oraz starte na tarce miękkie masło. Zagnieć kruche ciasto.
3. Okrągłą formę do pieczenia ze zdejmowanymi bokami, wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno, ułóż 1/3 przygotowanego ciasta.
4. Teraz, wyłóż połowę nadzienia dyniowego i wygładź. Następnie kolejną warstwę ciasta i resztę nadzienia. Na wierzchu, powinna znaleźć się ostatnia warstwa ciasta.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190 stopni C, przez 40 minut. Gotowe!
Pamiętaj, że cukier możesz z powodzeniem zastąpić miodem. Wtedy zmniejsz proporcje do 70 g., ponieważ jest słodszy. Ciasto dyniowe jest smaczne, delikatne i wilgotne, więc wołaj bliskich na deser. Smacznego!