Jest idealne dla leniwych lub takich co nie dysponują zbyt dużą ilością czasu. Nikt nie odmówi kawałka świeżego i pachnącego ciasta. Minimum czasu i wysiłku jakie włożysz w przygotowanie, doprowadzi nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza do szaleństwa.
SKŁADNIKI
300 g startej dyni
1 cytryna
250 ml kefiru
300 g cukru
270 g kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml wody
PRZYGOTOWANIE
1. Zetrzyj obraną dynię na tarce o drobnych oczkach lub z pomocą blendera. Dodaj kefir, 100 g cukru, kaszę mannę, proszek do pieczenia i skórkę z jednej cytryny. Dokładnie i szybko wymieszaj wszystkie składniki, aby kasza manna nie zdążyła spęcznieć.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (zaleca się to zrobić na etapie mieszania składników), posmaruj formę masłem lub olejem i przełóż ciasto do formy. Równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni i piecz przez 40–45 minut.
3. Podczas pieczenia ciasta przygotuj syrop cytrynowy. Wymieszaj pozostały cukier z wodą i sokiem z cytryny w małym garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty. Syrop musi całkowicie ostygnąć.
4. Gorące ciasto polej syropem cytrynowym bez wyjmowania z formy i pozostaw na 30 minut. Nie przejmuj się, jeśli ciasto dosłownie unosi się w syropie! Po upływie pół godziny wchłonie cały syrop i stanie się wilgotne.
5. Podawaj schłodzone ciasto z dyni z gorącą herbatą, kawą lub mlekiem, opcjonalnie możesz ozdobić wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.